Afectiunea frecventa la copii: Hemangiomul

Afectiunea frecventa la copii: Hemangiomul

Hemangiomul la copii: Ce trebuie sa stii

Hemangiomul este o afecțiune vasculară întâlnită frecvent la copii, caracterizată prin creșterea anormală a vaselor de sânge. Această condiție poate fi observată încă de la naștere sau poate apărea în primele săptămâni de viață.

Simptomele și evoluția hemangiomului

Simptomele hemangiomului variază în funcție de dimensiunea și localizarea sa. În unele cazuri, hemangioamele pot fi mici și imperceptibile, în timp ce altele pot fi mari și vizibile, determinând schimbări în aspectul pielii.

Tratamentele pentru hemangiom la copii

Tratamentul pentru hemangiom depinde de severitatea și localizarea afecțiunii. În majoritatea cazurilor, hemangioamele mici și nepericuloase nu necesită tratament, ci doar monitorizare periodică.

 • Administrarea medicamentelor: În unele cazuri, medicamentele pot fi prescrise pentru a reduce dimensiunea hemangioamelor sau pentru a împiedica creșterea lor.
 • Terapia cu laser: Pentru hemangioamele mai mari sau cele care afectează funcționalitatea sau aspectul, terapia cu laser poate fi o opțiune. Aceasta poate ajuta la reducerea dimensiunii și a roșeaței asociate cu leziunile.
 • Intervenția chirurgicală: În cazurile rare în care hemangiomul este mare sau provoacă complicații severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea acestuia.

Este important ca părinții să discute cu medicul pediatru despre opțiunile de tratament și să monitorizeze cu atenție evoluția hemangiomului.

Cu ce să te aștepți pe termen lung?

Pe termen lung, majoritatea hemangioamelor se micșorează și dispar de la sine până la vârsta de 5-7 ani. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot rămâne cicatrici sau pot apărea alte complicații.

Este important să rămâi în contact cu medicul copilului tău pentru a monitoriza evoluția hemangiomului și pentru a gestiona orice complicații potențiale.

Stiai ca?

Chiar dacă hemangioamele la copii pot fi preocupante pentru părinți, majoritatea acestora se micșorează și dispar de la sine în timp, fără a necesita tratament specific. Totuși, este crucial să consulți un medic pentru evaluare și îngrijire adecvată.

Descoperă Adevărul Despre Hemangioamele la Copii: Mituri sau Realitate?

Când vine vorba despre hemangioamele la copii, este important să separăm miturile de realitate. Aceste leziuni vasculare sunt destul de comune, dar există multe informații contradictorii despre ele.

Mit: Hemangioamele la copii sunt întotdeauna periculoase

 • Realitate: Majoritatea hemangioamelor la copii sunt inofensive și se remit de la sine în timp. Doar în cazuri rare pot provoca complicații sau necesită intervenție medicală.

Mit: Hemangioamele dispar imediat după naștere

 • Realitate: Unele hemangioame pot să crească în primele săptămâni sau luni după naștere, atingând dimensiuni maxime, apoi pot începe să se micșoreze treptat.

Mit: Hemangioamele nu necesită tratament

 • Realitate: Deși multe hemangioame se rezolvă de la sine, unele pot necesita tratament, mai ales dacă afectează funcționarea organelor vitale sau sunt localizate în zone sensibile precum ochii sau gura.

Mit: Hemangioamele nu pot reapărea după tratament

 • Realitate: Chiar și după tratament, există posibilitatea ca hemangioamele să reapară sau să lase cicatrice. Monitorizarea regulată este importantă în astfel de cazuri.

Mit: Nu există modalități de prevenire a hemangioamelor la copii

 • Realitate: Deși nu există modalități concrete de prevenire a hemangioamelor la copii, unele studii sugerează că alăptarea prelungită sau administrarea anumitor medicamente în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de apariție a acestora.

Mit: Toate hemangioamele arată la fel

 • Realitate: Hemangioamele pot varia în aspect și dimensiune. Ele pot fi plate sau ridicate, roșii, albastre sau purpurii, iar unele pot avea un aspect „fragmente de căpșuni”.

Cu toate aceste mituri și realități în minte, este esențial să consulți întotdeauna un medic pentru evaluarea și gestionarea corectă a hemangioamelor la copii.


Un hemangiom este o creștere anormală a vaselor de sânge care apare la copii.

Caracteristici ale hemangioamelor la copii

 • Hemangioamele sunt de obicei prezente la naștere sau se dezvoltă în primele luni de viață.
 • Ele pot apărea pe piele sau în interiorul corpului, în organe precum ficatul.
 • Hemangioamele pot varia ca dimensiune, de la mici pete roșii până la leziuni mari și proeminente.

Cauze posibile ale hemangioamelor

Cauzele exacte ale hemangioamelor nu sunt complet înțelese, dar se crede că:

 • Factorii genetici pot juca un rol în dezvoltarea lor.
 • Expunerea la anumiți hormoni în timpul sarcinii poate fi un factor de risc.

Tratamente pentru hemangioame

Majoritatea hemangioamelor nu necesită tratament și dispar de la sine.

 • Tratamentele pot fi necesare pentru hemangioamele care cresc rapid sau cauzează probleme medicale, cum ar fi obstrucționarea vederii sau a respirației.
 • Opțiunile de tratament pot include medicamente sau intervenții chirurgicale, în funcție de mărimea și locația hemangiomului.

Precauții pentru părinți

Este important ca părinții să monitorizeze hemangioamele copiilor lor și să consulte un medic dacă observă schimbări sau probleme.

Întrebări frecvente cu răspunsuri

Care sunt simptomele hemangioamelor la copii?

Symptomele pot include pete roșii pe piele, umflături sau leziuni proeminente.

Cum se tratează hemangioamele la copii?

Majoritatea hemangioamelor nu necesită tratament și dispar de la sine, dar unele pot necesita medicamente sau intervenții chirurgicale.

Concluzie

Un hemangiom este o creștere anormală a vaselor de sânge care apare la copii, fiind de obicei prezente la naștere sau în primele luni de viață. Cauzele exacte nu sunt complet înțelese, iar tratamentul poate fi necesar doar în cazurile severe. Este important ca părinții să monitorizeze hemangioamele copiilor lor și să consulte un medic pentru orice schimbare sau problemă.